Son yıllarda giderek hissedilen iklim değişiklikleri, artan güç gereksinimi ve doğal hayat isteği konut tercihlerinde belirleyici oluyor.
Özellikle son zelzelenin ülkede bir farkındalığa neden olduğunu belirten Tanyer Yapı Genel Koordinatörü Taylan Tanyer, insanların artık sürdürülebilir güç tahlillerine sahip doğal hayat konseptli projelere ilgi gösterdiğini söyledi.
Tanyer Yapı olarak tabiatla bütünleşik, yeşil güce değer veren ve çevreci projelere imza attıklarını lisana getiren Tanyer, “Urla Bademler’de yaşama geçirdiğimiz ve yatay mimaride tasarlanan 278 konuttan oluşan çağdaş bir köy projesi olan TanUrla’da sırf mimari özellikleri değil, sürdürülebilir enerjiyi kullanan, tabiata ve etrafa saygılı bir ömür halini de tasarladık. Projemizin lokasyonuna uygun olan ve esasen bu bölgede doğal olarak yetişen bir peyzaj uygulayacağız. Az su isteyen lokal bitkiler, zeytin ve nar ağaçları, üzüm üzere bitkiler olacak. Suyu çok önemsiyoruz. Yağmur sularını toplayıp değerlendireceğiz. Gri suları da toplayıp arıtarak kullanacağız. Yalnızca peyzajda hoş göründüğü için yüksek su tüketimine neden olan bitkiler ve çim alanlar yerine daha doğal bir bitki çeşitliliği oluşturacağız. Peyzajın da sürdürülebilir olmasını istiyoruz. Çim alanları da çok su tüketiminin önüne geçmek için kâfi ölçüde kullanacağız” diye konuştu.
EVLERİN GÜCÜ GÜNEŞTEN ELDE EDİLECEK
Genel Koordinatör Taylan Tanyer, sürdürülebilir ve yeşil güç konusunda gerçekleştirecekleri uygulamalarla konutların güç muhtaçlığının tamamına yakınını güneşten elde edeceklerini vurguladı.
Tanyer, şu bilgileri verdi: “Her meskenin çatısında güneş panelleri yer alacak. Temel evresinde bunu planladığımız için mimari manada hakikat bir kurguyla güya konutun bir parçasıymış üzere uyumlu formda görünecek. Yenilenebilir enerjiyi doğal hayatla birleştiriyoruz. Kullanımı giderek yaygınlaşan elektrikli araçlar için her meskende şarj istasyonu olacak. Herkesin tıpkı anda araçlarını şarj edebileceği kapasitede bir altyapı ve donanım uygulaması yapacağız. Böylelikle karbon salınımını da düşüreceğiz. Sitenin içinde hizmet verecek araçların da elektrikli olmasına karar verdik. Hem pak hem de gürültüsüz ve süratli bir biçimde site içindeki muhtaçlıkları çözebileceğiz. Güneş gücünü belirli merkezlerde depolayarak ortak alanlarda ve konutlardaki güç muhtaçlığına da tahlil getiriyoruz. İsteyenler kendi meskenlerinde kullanacakları aküyle birlikte konutlarındaki güç gereksiniminin tümünü güneşten elde edebilecek”
HEM ÇEVRECİ HEM DE TASARRUFLU KONUTLAR…
İklim değişikliği, su ve güç krizinin artık herkesi bilinçlendirdiğini kaydeden Tanyer Yapı Genel Koordinatörü Taylan Tanyer kelamlarını şöyle sürdürdü: “İnsanlar artık projelerin yer durumu, materyal özellikleri ve teknik altyapı özelliklerini öğrenmek istiyor. Elektrikli araç şarj istasyonu var mı? Güneş gücünden faydalanıyor musunuz? üzere soruları sıkça duyuyoruz. Site idaresi, peyzaj düzenlemeleri üzere hususlar merak ediliyor. Artan su ve elektrik kullanımı aidatlara da yansıyor. Bugün kira fiyatlarıyla yarışan aidatlar olduğunu görüyoruz. Bir öteki kıymetli bahis da, ısı ve su yalıtımı. Yalıtımla birlikte konutlarda ısınma ve soğutma konusunda da önemli tasarruf elde ediliyor. Rüzgara karşı koşmaya gerek yok. Aidatları konut sahiplerinin lehine azaltabilmek için de yeşil güç sistemini ve su tasarrufunu çok önemsiyoruz. Bu nedenle bölgeyle bütüncül bir peyzaj ve mimari oluşturduk”
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı