Türkiye’nin sıhhat alanındaki en esaslı ve saygın akademik ünitelerinden olan Ege Üniversitesi Tıp Fakültesinin farklı disiplinlerinde misyon yapan akademisyenler tarafından Ulusal Az Hastalıklar Derneği (NADHAS) kuruldu.
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Alerji ve Klinik İmmünoloji Anabilim Kısmı öğretim üyesi Prof. Dr. Nihal Mete Gökmen’in başkanlığında kurulan derneğin idaresinde Prof. Dr. Fatma Ömür Ardeniz, Doç. Dr. Aslı Kılavuz, Prof. Dr. Meral Kayıkçıoğlu ve Dr. Öğr. Üyesi Yusuf Ali Altuncı yer alıyor.
Dernek Kurucu Lideri Prof. Dr. Nihal Mete Gökmen, “Son yıllarda giderek ilgi ve farkındalığın arttığı ender hastalıklar, ülkemiz için de çok değerli bir sıhhat sorunu oluşturmaktadır. Tarif olarak ülkelere nazaran farklılık göstermekle birlikte genel olarak 2 binde 1 ya da daha az sıklıkta görülen hastalıklar ender hastalık olarak kabul edilmektedir. İsmi az olmasına karşın literatürde yaklaşık 8 bin ender hastalık tanımlanmıştır. Dünyada yaklaşık 350 milyon kişinin ender bir hastalığa sahip olduğu öngörülmektedir. Ender hastalıklar dendiğinde akla birinci çocukluk çağı metabolik hastalıkları gelmesine karşın tıbbın çabucak her branşını ilgilendiren geniş bir spektrumda hem erişkinlerde hem de çocuklarda az hastalıklarla karşılaşılmaktadır. Çocuk erişkin oranı kabaca yüzde 50’dir. Bu hastalıkların yüzde 70-80’i genetiktir. Hakikat teşhis alamayan ve etkisiz tedavileri kullanan hastaların hayat kalitesi manalı oranda azalmakta, hastalığın doğal seyrine bağlı sakatlıklar gelişebilmekte ve hatta vefatlar olabilmektedir. Az hastalıkları olan hastalar, yaygın hastalıkları olan hastalar kadar sağlam, kaliteli ve aktif tedavileri hak etmektedirler” dedi.
“Derneğin logosu dört yapraklı yonca”
Prof. Dr. Nihal Mete Gökmen, “Derneğimiz ender hastalıkların semptomları, görülme sıklıkları ve tedavileri bahislerinde en önemli iç hastalıkları, çocuk hastalıkları, kardiyoloji, gastroenteroloji, romatoloji, acil tıp ve anestezi doktorlarının bilgi seviyelerini artırmak maksadıyla kurulmuştur. Bu sayede teşhis alan hastaların teşhis alma müddetlerini kısaltmak hastalığa bağlı geri dönüşü̈ olmayan sakatlıkların gelişimini engellemek ve vefatları önlemek hedeflenmektedir. Dahili bilimlerde genel olarak sık görülen kalp hastalıkları, endokrin hastalıklar, enfeksiyonlar, kanserler üzere hastalıklara yer verilmektedir. Hangi semptom ve laboratuvar bulguları ile hangi ender hastalıkları düşünmeliyiz konusunda verilecek eğitimler, toplantılar, kongreler, görsel ve toplumsal medya çalışmaları doktorlarımıza teşhis koymada kılavuz olacaktır. Her vakit dayanışma içerisinde olduğumuz Ender Hastalıklar Hasta Dernekleri ile birlikte verimli, keyifli ve eğitici yollar kat edeceğimize inanıyoruz. Logomuz dört yapraklı yonca insanlığın tüm tarihi boyunca bahtın ve tılsımın simgesi olmuştur. Yapraklarından birincisi umudu, ikincisi inancı, üçüncüsü sevgiyi ve dördüncüsü büyük talihi simgelemektedir. Ender Hastalıklar Günü Sempozyumu ve Pediatriden Erişkinliğe Değişken Yüzleri ile Primer İmmün Yetmezlik Sempozyumu’nu bu yılın birinci üç ayında gerçekleştiren derneğimiz 11-13 Mayıs 2023 tarihlerinde de 2. Ege Herediter Anjiyoödem Sempozyumunu düzenleyerek alanındaki ehil isimleri bir ortaya getirecek” diye konuştu.
Prof. Dr. Nihal Mete Gökmen
Herediter anjiyoödem, sistemik mastositozis hususlarında ülkemizin ehil bilim insanlarından olan Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Alerji ve Klinik İmmünoloji Anabilim Kısmı öğretim üyesi Prof. Dr. Nihal Mete Gökmen, Türkiye’de tabipler ortasında herediter anjiyoödem farkındalığını artırmak maksadıyla Herediter Anjiyoödem Gezici Okulu Programı’nı başlatan isim olarak biliniyor. Türkiye Herediter Anjiyoödem Hasta Derneği’nin de kurulmasına öncülük eden Prof. Dr. Nihal Mete Gökmen 200’den fazla herediter anjiyoödem hastasının takibini gerçekleştirdi. Kendisinin “Herediter Anjiyoödem’’ isimli memleketler arası bir kitabı da bulunuyor.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı